Naționala de rugby a Franței strânge rândurile pentru sfertul de finală de sâmbătă (ora 10:30, Digi Sport) de la Cupa Mondială, cu Anglia. Cu patru zile înaintea meciului de la Auckland, atmosfera din echipa „cocoșilor” este tensionată, conflictul dintre jucători și antrenorul Marc Lièvremont atingând apogeul după înfrângerea din grupe, cu Tonga (19-14). „Au refuzat să coboare din autocar”, spune tehnicianul. „Doar de noi depinde ce vom face pe mai departe”, ripostează jucătorii.
Franța pare că și-a pierdut reperele la această Cupă Mondială, iar vestiarul „cocoșilor” stă pe un butoi de pulbere. „Les Bleus” își fac propriul joc, antrenorul pare doar o piesă inutilă, iar antipatia dintre cele două părți, camuflată bine în ultimii patru ani, a ieșit la suprafață. O revoltă care a mocnit încă din martie după surprinzătorul eșec suferit în fața Italiei (22-21) în Turneul celor 6 Națiuni. „Mă simt săpat de jucători, nu respectă planul de joc, câțiva dintre ei nu au ce mai căuta la națională”, răbufnea atunci Lièvremont (42 de ani). Întotdeauna dur în declarații, făcând o selecție bizară, cu un sistem de joc neagreat de jucători și cu o atitudine rece și distantă față de aceștia, fostul internațional francez a devenit victima propriilor sale alegeri. Totul culminând chiar la Cupa Mondială, în meciul cu Noua Zeelandă, când a folosit într-unul din posturile-cheie ale echipei, la uvertură, un jucător care nu mai evoluase pe acel post numai pentru a-l „pedepsi” pe titularul de drept. Sâmbătă însă, după ce au fost protagoniștii celei mai surprinzătoare înfrângeri din Cupa Mondială, 14-19 cu Tonga, „cocoșii” au dat cărțile pe față. Reuniți în vestiar sub comanda căpitanului Thierry Dusautoir, jucătorii au invitat stafful tehnic să iasă afară.
Sosește Saint-André Distanța păstrată și la conferința de presă nu a făcut decât să creioneze ruptura. „Știu că sunt comparat cu Raymond Domenech. Unii dintre jucătorii mei râdeau de ceea ce se întâmpla la fotbal anul trecut, dar, pe de altă parte, seara trecută, ei nu au coborât din autobuz ca să avem o discuție. Sunt dezamăgit, grupul s-a rupt. Îi respect, sunt băieți buni, dar le-am spus că soarta e în mâinile lor”, a recunoscut Lièvremont. Jucătorii au păstrat tăcerea, preferând să se concentreze pe meciul cu Anglia. „Ne asumăm acest eșec, dar mergem mai departe. Pentru noi, Cupa Mondială va începe sâmbătă”, a spus linia a treia, Imanol Harinordoquy. Cu o zi înaintea meciului, la Auckland, va sosi Philippe Saint-André, cel care va prelua naționala Franței de la 1 decembrie. Un oaspete surpriză despre care presa franceză bănuiește că le va oferi câteva sfaturi viitorilor săi elevi. Să fie vârful de lance al Franței în sfertul cu Anglia!?
Era Lièvremont rămâne cea mai dezastruoasă din istoria Franței, cu două eșecuri celebre, cu Italia și Tonga, cu cea mai mare înfrângere suferită pe teren propriu (59-16 cu Australia în 2010) și cea mai categorică înfrângere în fața Argentinei (41-13, în 2010)
Precedentul Domenech În urmă cu un an o altă națională a Franței, cea de fotbal, s-a aflat în atenția presei. Nemulțumiți de antrenorul Raymond Domenech , „Les Bleus” au protestat chiar în timpul Campionatului Mondial din Africa de Sud. După ce nu au reușit niciun gol și au fost implicați într-un scandal mediatic soldat cu excluderea din lot a lui Anelka, jucătorii francezi au refuzat să se antreneze. După un conflict între căpitanul Evra și preparatorul fizic Robert Duverne, toți jucătorii au părăsit terenul și s-au urcat în autocarul echipei. După Mondiale, Domenech a fost demis de federația franceză.
Program sferturi Irlanda – Țara Galilor, sâmbătă, ora 08:00 Anglia – Franța, sâmbătă, ora 10:30 Africa de Sud – Australia, duminică, ora 08:00 Noua Zeelandă – Argentina, duminică, ora 10:30
Semifinale: 15.10 Câștigătoarea Irlanda/Țara Galilor – câștigătoarea Anglia/Franța 16.10 Câștigătoarea Africa de Sud/ Australia – câștigătoarea Noua Zeelandă/ Argentina
Finale: 21.10 Finala mică, 23.10 Finala mare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER